Image Alt

Sebliem

  /  EHBO   /  Zomerse temperaturen… en onderkoeling

Zomerse temperaturen… en onderkoeling

Het is weer zomer!
Ondanks dat de corona ons nog steeds parten speelt, gaan er toch een hoop mensen het lekkere weer op zoeken. En gelijk hebben ze. Vorig jaar ging het niet omdat heel veel landen op slot zaten en nu lijkt het toch allemaal weer wat meer open te gaan.

En of je nu met de auto, trein, vliegtuig of op de fiets gaat, er even tussenuit gaan doet heel veel met iemand. Maar wat als er onderweg iets gebeurd? De auto gaat kapot, je raakt betrokken bij een ongeluk of je ziet voor je een ongeluk gebeuren. Misschien ga je helpen omdat je pas een EHBO diploma hebt gehaald of pas weer de EHBO herhaling hebt gedaan of omdat je vindt dat er iemand iets moet doen. De reden om andere mensen in nood te helpen, zonder zelf in gevaar te komen zijn te veel om op te noemen. Het allerbelangrijkste is dat de slachtoffers weten dat er hulp onderweg is, dat 112 gebeld is en dat ze zich niet alleen voelen. Dat een ander geheel onbekend iemand bij hun is die tegen ze praat, ze wakker houdt en eventuele vragen kan beantwoorden.

Maar wist je dat zelfs op een hele mooie warme zomerse dag mensen met een ongeluk en zichtbare (én onzichtbare) verwondingen hebben aan hun lichaam heel snel licht onderkoeld kunnen raken? Dit komt omdat hun lichaam energie nodig heeft en alle zeilen bij moet zetten voor de verwonding die zij hebben en dat het bloed als eerste uit de huid wegtrekt. Hierdoor worden mensen bleek en gaan rillen. Want als het bloed uit de huid wegtrekt, trekt de warmte mee uit de huid.
Het is heel belangrijk om juist deze  mensen die verwondingen hebben een dekentje te geven. En nu begrijpt iedereen dat weinig mensen een lekker warme Texelse deken in de handtas hebben, maar zo’n klein thermodekentje uit de verbanddoos hebben wel veel mensen mee. Leg zo’n dekentje altijd over een slachtoffer heen. Zelfs als het 30 graden is buiten. Slachtoffers liggen vaak op de grond, hier komt veel kou vandaan. Op de snelweg waait het toch vaker omdat er weinig tot geen beschutting is.
Twijfel je of het slachtoffer het koud heeft en zijn ze nog aanspreekbaar kun je het ook vragen. Als dit niet het geval is, leg dan altijd een dekentje over iemand heen!

Ook weten wat je moet doen in bepaalde situaties? Ga snel naar het cursusaanbod